MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy gulasz z indyka w sosie własnym to proste i pyszne danie na rodzinny obiad.
Domowy gulasz z indyka w sosie własnym to proste i pyszne danie na rodzinny obiad. Anna Daniluk
Tradycyjny gulasz z indyka przyrządza się z dodatkiem świeżej papryki lub z dodatkiem mielonej przyprawy, której smak wzmacnia dodatek koncentratu. Gulasz z indyka z warzywami to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis na smakowity posiłek.

W skrócie

Gulasz z indyka świetnie smakuje przygotowany z grzybami. Można użyć świeżych, podsmażonych pieczarek lub boczniaków. Zachęcamy do wykorzystania mielonych grzybów leśnych, które w ekspresowy sposób nadają głębokiego smaku sosowi. Zobacz przepis na pyszny gulasz z udźca indyka z warzywami.

Pyszny gulasz z indyka – przepis z lubczykiem

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mięsa na gulasz np.: z udźca bez kości,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka koncentratu z papryki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • do smaku świeżo zmielony pieprz.

Jak zrobić gulasz z indyka?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Mięso na gulasz pokroić w kostkę i obsypać mąką pszenną.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem trzeba obsmażyć cebulę i marchewkę. Gdy się zarumienią dodać do nich posiekany ząbek czosnku.
  4. Warzywa trzeba doprawić tymiankiem, lubczykiem i zmielonymi grzybami.
  5. Zarumienione warzywa trzeba przełożyć do garnka o grubym dnie.
  6. Następnie na patelnię wlać łyżkę oleju i obsmażyć na patelni po warzywach kawałki indyka.
  7. Gdy się zarumienią, należy przełożyć je do warzyw w garnku.
  8. Na patelnię trzeba wlać około 100 ml wody i dodać koncentrat z papryki z mieloną słodką papryką.
  9. Przy pomocy drewnianej łyżki należy rozpuścić koncentrat, jednocześnie wypłukując cały smak warzyw i mięsa.
  10. Wywar należy wlać do garnka ze składnikami gulaszu z indyka.
  11. Kolejnym krokiem jest postawienie garnka z gulaszem na gazie i dolanie pozostałej części wody.
  12. Gulasz z indyka należy gotować przez około 20-30 minut na średnim ogniu.
  13. Domowy gulasz z indyka jest gotowy, gdy sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
  14. Przed podaniem gulasz z udźca należy posolić i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Warzywa do gulaszu z indyka

Klasyczny gulasz z indyka opiera się na czterech bazowych warzywach, czyli cebuli, czosnku, marchewce i papryce. Ten zestaw można rozszerzać według swoich upodobań i zasobów dostępnych w lodówce. Szczególnie zachęcamy do wykorzystania pokrojonego w kostkę: bakłażana, selera naciowego, kalafiora, cukinii, korzenia pietruszki i bulwy selera. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a z pewnością urozmaici strukturę dobrze znanego gulaszu.

Sposób podania gulaszu z indyka

Domowy gulasz z indyka świetnie smakuje podany z purée ziemniaczanym, pieczonymi warzywami, domowymi frytkami z batatów albo z ugotowaną kaszą gryczaną. Pożywny gulasz znakomicie smakuje serwowany z domowymi kluskami śląskimi lub kopytkami. Ponadto warto podać do niego surówkę z młodej kapusty albo ogórki kiszone.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku - Strona Kuchni

Wróć na orzesze.naszemiasto.pl Nasze Miasto