MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kolorowa i chrupiąca sałatka z ogórków małosolnych. Idealna do obiadu i dań z grilla. Wiosną rodzina chce ją jeść codziennie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z ogórków małosolnych to świetny dodatek do obiadu lub na grilla
Sałatka z ogórków małosolnych to świetny dodatek do obiadu lub na grilla Karolina Głogowska
Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą do zrobienia wiosenną sałatkę? Wypróbuj mój przepis na kolorową i chrupiącą sałatkę z ogórków małosolnych. Jest idealnym dodatkiem do obiadu albo do dań z grilla. Smakuje świetnie, jest lekka, orzeźwiająca i wyrazista. Przygotujesz ją w pięć minut z kilku składników.

W skrócie:

W sezonie na ogórki małosolne robię je na okrągło, co kilka dni, ponieważ bardzo szybko znikają. Lubię je chrupać jako zwykłą przekąskę albo dodawać do kanapek. Ogórki małosolne można także dodawać do różnego rodzaju sałatek. Nadają im wyrazistego smaku i chrupkości. Dziś mam dla ciebie przepis właśnie na taką pyszną, kolorową, świeżą i chrupiącą sałatkę z ogórków małosolnych. Wystarczy dodać do niej kilka innych warzyw i doprawić. Niewielki wysiłek, pięć minut roboty, a efekt wyśmienity. Sałatka z ogórków małosolnych smakuje świetnie jako samodzielna przekąska. Możesz także podać ją jako surówkę do obiadu albo przekąskę na grilla. Sałatka doskonale pasuje do grillowanych mięs. Ogórki małosolne do sałatki zrobisz bardzo łatwo. Masz do wyboru dwa sposoby. Pierwszy to tradycyjny przepis na ogórki małosolne w zalewie, które przygotujesz np. w dużym słoju. Takie ogórki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wszystko zależy od tego, czy wolisz bardziej świeże, czy „ukiszone” ogórki. Druga opcja to ekspresowe ogórki małosolne na sucho, które można zrobić w woreczku strunowym. Takie ogórki już po kilku godzinach są gotowe do jedzenia i użycia np. w sałatce.

Kolorowa sałatka z ogórków małosolnych – przepis na wiosenną sałatkę

Czas przygotowania: 5-10 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne,

  • 1 duży pomidor malinowy,

  • pół czerwonej papryki,

  • pół czerwonej cebuli,

  • pęczek koperku,

  • 2 łyżki oliwy,

  • łyżeczka octu jabłkowego,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić szybką sałatkę z ogórków małosolnych?

  1. Ogórki pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do miski.

  2. Dodałam pokrojonego pomidora oraz paprykę.

  3. Cebulkę pokroiłam w kostkę i dodałam do warzyw.

  4. Dorzuciłam posiekany koperek.

  5. Dodałam oliwę, ocet, doprawiłam solą i pieprzem.

  6. Wymieszałam sałatkę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kolorowa i chrupiąca sałatka z ogórków małosolnych. Idealna do obiadu i dań z grilla. Wiosną rodzina chce ją jeść codziennie - Strona Kuchni

Wróć na orzesze.naszemiasto.pl Nasze Miasto