W skrócie
Najważniejsze w przygotowaniu zapiekanki z resztek wędlin jest korzystanie z mięsa, które nadal nadaje się do spożycia. Nie jest zepsute, wciąż dobrze wygląda i pachnie. To danie w szczególności służy użyciu pojedynczych kawałków mięsa, z którym najczęściej nie wiadomo, co zrobić. Jeśli szynka obeschnie, można namoczyć ją we wrzątku, aby nabrała odpowiedniej tekstury. Poznaj przepis na prostą i sycącą zapiekankę makaronową idealną na poświąteczny obiad.
Zapiekanka z resztek wędlin – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g makaronu penne, kokardek lub świderków,
- 200 g resztek wędlin (wieprzowej, drobiowej, wołowej),
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 18 lub 12 procent,
- 100 g sera gouda,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
Opcjonalnie:
- 20 g startego sera na wierzch,
- 10 g posiekanego szczypiorku,
- 10 g posiekanej natki pietruszki.
Czytaj także: Błyskawiczna zapiekanka z cukinią i makaronem. Prosty przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Jak zrobić zapiekankę z resztek wędlin?
Sposób przygotowania:
- Na początku ugotowałam makaron z łyżeczką soli na sposób al dente.
- Ugotowany makaron odcedziłam.
- Resztki wędlin, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.
- Jajka rozbiłam do szklanej miski, dolałam śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami i startym serem.
- Dodałam pokrojoną wędlinę z warzywami i wymieszałam.
- Ugotowany makaron połączyłam z masą jajeczno-śmietankową.
- Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i przełożyłam do niej makaron.
- Makaron wyrównałam w naczyniu żaroodpornym i piekłam w 180° Celsjusza przez 25-30 minut do momentu zarumienienia.
- Przed końcem pieczenia zapiekankę z resztkami wędlin można posypać dodatkową porcją startego sera.
- Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?